İşte Mehmetçik 2010:KORSAN: Silahın üzerindeki termal dürbünün görüntüsü, Korsan adı verilen harici görüntüleme birimi ile Mehmetçiğin gözüne aktarılıyor. Böylece Mehmetçik siperden hiç çıkmadan hedefini vurabiliyor. Hatta hayatını hiç riske atmadan, 180 derece arkasındaki hedefe sırtı dönük atış bile yapabiliyor.
PİTON: Piyade tüfeğinin üzerine takılan “Piton” isimli dürbün, 3 kata kadar yakınlaştırma özellikli termal görüntü sağlıyor. Böylece Mehmetçik düşmanı vücut ısısından tespit ederek, karanlıkta avlayabiliyor.
GIRTLAK MİKROFONU: Mehmetçiğin göğsünde takılı manga telsiziyle birlikte görev yapıyor. Askerin boğazı üzerinde bulunan mikrofon, sesi ağzından değil, ses tellerindeki titreşimlerden algılıyor. Fısıltı halinde konuşulanlar operasyon timinin tüm üyelerince duyulabiliyor. Mehmetçiğin sırtındaki “9615 yazılımlı” büyük telsiz ise operasyon alanı dışındaki birimlerle haberleşmeyi sağlıyor. Askerin göğsü üzerindeki ise ‘dublex’ iki telsiz arasında seçim yapmayı sağlıyor.
EL BİLGİSAYARI: Mehmetçiğin koluna takılı olan PDA tipi bilgisayar, operasyon sahasında harita ve strateji unsuru veriler aktarılmasını, harekat sahasından da karargaha görüntü iletilmesini sağlıyor. Bu sistem, operasyon bilgilerinin karargah ile operasyon timi arasında anında paylaşılabilmesi ve değerlendirilmesine olanak veriyor.
SİLAH VE KAMUFLAJ: Aselsan’ın modernize ettiği askerin elinde M-16 tipi silah görülüyor. Ancak Korsan ve Piton sistemleri G-3, HK-33 gibi tüm piyade tüfeklerine de entegre edilebiliyor. 2010’lu yılların Türk askeri, bu görüntüleme sistemlerini MKE’nin geliştirmekte olduğu Mehmetçik-1 tüfeğiyle kullanacak. Model askerin üzerindeki kamuflaj ise YDS (Yakupoğlu) ürünü. Yaz başından bu yana Mehmetçiğe dağıtımına başlanan yeni kamuflajlar, yazın terlemeyi, kışın üşümeyi engelliyor. Çok hafif ve dikişlerinin rahat olması nedeniyle operasyon sahasında hareketi kolaylaştırıyor.
(Vatan)