Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv
 
TORLAKONDAN - TÜBİTAKtan CAN ARAMA RADARI - TÜRK FİLOZOF TORLAKON
   
 TÜBİTAKtan CAN ARAMA RADARI

TÜBİTAKtan CAN ARAMA RADARI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 18.11.2008 - 22:12:52


TÜBİTAK araştırmacıları, göçük altında kalanların kalp atışlarını algılayabilen arama kurtarma radarı geliştirdi. Radar, baygın da olsa yaralının göğüs kafesi hareketlerinden yerini tespit edebiliyor. Elektromanyetik alan kullanan radarın insan sağlı

 

TÜBİTAK’tan “CAN ARAMA RADARI”

TÜBİTAK araştırmacıları, göçük altında kalanların kalp atışlarını algılayabilen "arama kurtarma radarı" geliştirdi. Radar, baygın da olsa yaralının göğüs kafesi hareketlerinden yerini tespit edebiliyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Türkiye-Ukrayna Ortak Araştırma Laboratuvarı araştırmacılarından Atilla Ünal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, arama-kurtarma radarının olası bir depremde kullanılmak üzere birkaç yıl önce geliştirildiğini ve radar üzerindeki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Diğer radarlarla tespit yapılabilmesi için göçük altında kalan kişinin ya ses çıkarması ya da herhangi bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Ünal, geliştirdikleri yer altı radarı sisteminin ise yaralının kalp atışı ile göçük altındaki yerini belirleyebildiğini kaydetti. Ünal, "Sistem, göçük altındaki kişi baygın ya da ses çıkaramayacak durumda dahi olsa, eğer yaşıyorsa kolaylıkla tespit etmeye olanak veriyor" diye konuştu.

Elektromanyetik alan kullanan radarın insan sağlığına zararlı bir etkisinin bulunmadığını belirten Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Radar sayesinde elektromanyetik bir alan, söz konusu bölgeye gönderiliyor ve sinyal daha sonra geri alınıyor. Uzakta bulunan bir taşınabilir bilgisayar ve bluetooth aracılığıyla haberleşiliyor ve bu arada sinyaller algılanıyor. Radar, kişinin kalbi atıyorsa göğüs kafesi hareketlerinden onun göçük altında olduğunu tespit edebiliyor. Radar, 10 kilogram ağırlığında olduğundan kolaylıkla taşınabiliyor."

Türkiye'deki depremlerin ardından yürütülen arama kurtarma faaliyetlerinde göçük altındakilerin hareketsiz ya da baygın olması nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını vurgulayan Ünal, ''Ultrason sistemlerinde mutlaka birinden ses gelmesi beklenir ki bizim daha önceki depremlerde duyduğumuz, 'Aşağıda biri var mı?' sözleri oldu. Bu sistemde ise kişi baygın olsa bile sadece kalbinin atması algılanması için yeterli'' dedi.

Mevla ülkemizi her türlü bela, kaza, felaket ve istilalardan korusun…

 


  Editör :  TORLAKON

3166 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 5 Puan Verildi
 Kaynak :  TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Kategori ¬ TORLAKONDAN

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 Duyuru
  DEĞERLİ CANLAR MERHABA Torlakon ocağı, Türk Milletinin ve insanlığın bekâsı için tütmektedir. Nefesi olmak istiyorum, kâlbi vatan için atanın; sesi olmak istiyorum, toprakta kefensiz yatanın(TORLAKON)  

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 10
 Bugün : 169
 Dün : 219
 Toplam : 1126908
 Ip No : 18.226.93.22
     
 
 Vatan Size Minnettar
 

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 34.4495 34.5115
  Euro 22.2327 22.3799
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



 

 



 
 

   © Copyright - 2008- TÜRK FİLOZOF TORLAKON - Tüm Hakları Saklıdır. 

TÜRK FİLOZOF TORLAKON

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.