Hüseyin Duman / Münih
Uygur Türkleri
Türkçenin ilk ansiklopedik sözlüğünü hazırlayan büyük bilgin Kaşgarlı Mahmut’un Doğum yeri, 30 milyonluk Doğu Türkistan,“UNESCO 2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı” ilan ettigi 2008 yılında hala, Çin zulmü altında inliyor.
Çin´lilerin 1949 yılında saldırdığı Doğu Türkistan´da %4 oranında olan Çin´li göçmen nüfusu, şimdilerde %40 ulaşmış durumda. Türkistan dışında 3000 Uygur Türkü yaşıyor.
Merkez- i Münih´de bulunan, Dünya´da tek olan mütevazı, Doğu Türkistan Enformasyon Merkez- ini ziyaret ettik ve Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Başkan´ı Sayın Abdull Celil Karakaş´la görüştük.
AVRUPA: Türkistan şuan ne durumda.?
Münih´te bulunan Dogu Türkistan Enformasyon Merkezi Baskan-ı Abdul Celil Karakaş:
Kızlarımız zorla alınıyor
Dogu Türkistan´lıların, „Başkenet hariç, başka yerlere izin almadan gitmelerinin mümkün olmadığını, sürekli sıkıyönetim uygulandığından akşamları sokaga cıkamadıklarını, oruç tutmanın: Öğretim üyelerine, Üniversite öğrencilerine,Öğeretmenlere, memurlara ve öğrencilere yasak oldugu,Hac´ca gitmeye izin verilmediği,üç çocuk yapmanın suç oldugu, bir tarafdan Çin´liler Doğu Türkistan´a calışmaya getirilirip yerleştirilirken, diğer tarafdan, Türkistan kızlarının ailelerden zorla alınarak, çalıştırma veya okutma bahanesiyle Çin´in iç kısmlarına götürülerek asimile edilmeye çalışıldığı, bu yolla, Çinli nüfusu çoğaltılarak, Çin´nin Türk lerin kökünü kazımaya çalıştığını Tibet ve Mogolistan ´nın sürdürülen bu tip politikalarla bitirildiğini, Deprem bahanesiyle, çok sayıda Çin linin Doğu Türkistan´a yerleştirildiği, Depremin Fatura sının Doğu Türkistan´a kesildiği ve Çin lilerin ekolojik dengeyi bozmaya calıştıklarını belirtti.“
AVRUPA : Olimpiyat faydalı olmadımı.?
Abdul Celil Karakas:
„Çin Olimpiyatları öncesi, Doğu Türkistan´lıları siyaset, bölücülük yapmakla suçlayıp, ceşitli baskı ve işkencelerle hapishanelere attıldılar.“
„10 sene önce Kaşgar olaylarında cezalarını çekip cıkanlar, tekrar sorgusuz sualsiz hapislere dolduruldu. 7´den 70´e her Dogu Türkistan´lıya kini olan Çin liler, köylere dahi hapishane yaptılar.“
Çin Hapsihane´lerinde hala 500 bin Türkistan´lı bulunuyor
Olimpiyatlardan önce, internet ağını uluslararası erişime açacağını açıklayan Çin, sözünde durmayarak,internet erişimini kendi istediği sitelerle sınırlayarak, sesimizi duyurmamıza engel oldu.
Pekin ve cevresindeki Doğu Türkistan´lılara ait iş yerleri kapatılarak, Dogu Türkistan´lıların dış dünya ile iletişim kurması engellendi.
AVRUPA : Avrupa´daki Türk Derneklerinden yardım alıyormusunuz.?
Abdul Celil Karakas:
Dogu Türkistan Enformasyon Merkezi´nin calışmalarını çok zor şartlar altında yürüttüklerini, özellikle işadamlarından bireysel yardım aldıklarını fakat, Bir kaç Türk Derneginin kendilerine yardım ettiğini, coğu teşkilatların kendilerine gerekli destegi vermedigini belirtti.
AVRUPA : Türkiye´den Destek alıyormusunuz.?
Abdul Celil Karakas:
Bırakın destek almayı, vizeyi bile zorla alıyoruz. T.C.Bonn Büyük Elçiliği ile sürekli iletişim kurmaya çalışmamız basarisizlikla sonuçlanıyor.
Fakat diğer tarafdan, çalışmalarımız, Uygur iş kadını Rabia Hanım ve Türk gardaşlarımızın yardım ve destekleriyle yürütülüyor.
Başka ülkelerde bize yardım için ilgi gösteriyor fakat, tahmin edebileceğiniz gibi, bu yardımları aldığımızda, karşılığında onların taşeronluğunuda yapmak zorundayız. Bu nedenle; bu tip yardımları kabul etmiyoruz Biz davamızı kendi sevk ve irademizle yürütmek istiyoruz.
AVRUPA : Yaptığınız çalışmalar Neler.?
Abdul Celil Karakas:
Tarihde ilk defa Doğu Türkistan meselesini bilimsel anlatan ingilizce bir Rapor hazırladık. Bu raporu Türkiye dahil bütün ülkelere ve yetkililerine gönderdik. Yakında Doğu Türkistan Raporu´nun Türkce versiyonuda cıkacak.
Su an Türkiye başta omak üzre, Amerika Birleşik Devletleri ve diger ülkeler, uluslararası arenada bizim hazırladığımız Rapor´u kullanıyor.(Raporun ingilizcesini uygur sitesinden indirebilirsiniz)
u-tv (Uygur TV) internet televizyon , Radyo www.uygur.org site, Bizim iller Dergi yayınını yapıyoruz. Çeşitli meselelerle ilgili Broşürler yayınlıyoruz.
Türk Dernekleri ve imkan bulduğumuz her ortamada Dogu Türkistan meselesiyle ilgili Konferanslar veriyoruz.
Dogu Türkistan´da fakir ögrencilere Burs veriyoruz.(Burs ücreti aylik 10.-€ ila 50.- € (Bu fark öğerncilerin Çin´in farkli bölgelerinde okula gitmesinden dolayı)
Gönüllülerden Kurban topluyor ve Türkistan´nın fakir bölgelerine gönderiyoruz.
AVRUPA : Okuyucularımıza Vermek istediğiniz mesajınız varmı.?
Abdul Celil Karakas:
Dogu Türkistan öz Türk ve Müslümandır, inanan insanların Dogu Türkistan davasına sahib cıkmasını, bize gerkeli destegi saglamalarını, suana kadar duyarsız kalan çoğu Türk sivil toplum kuruluşlarınında artık gerekli desteği vermesini, Türkiye veTürklerden baska sığınacak kapıları olmadığını beliten Abdull Celil Karakaş, bize bizim kardeşlerimizi destek vermeye davet ediyor bu zaman kadar bizlere destek veren herkese Dogu Türkistan halkı adına şükranlarımızı bildiriyor, bizi ziyaret ettiğiniz için size teşekkürlerimi sunuyorum.
Bizde size teşekkür ediyor, çalısmalarınızda başarılar diliyoruz.
AVRUPA - Sevgili okuyucularımız:
Dünya´nın çogu köşesinde ezilen, zalimin zulmüne maruz kalan ve karşılık verme gücü olmayan Türk, dindaşlarımızın ve mazlumların gözü, bildiğiniz gibi, tarihde liderlik vasfı olan Türk Millet´tinin den gelecek Işığa ve yardıma bakmaktadır. Biz içimizde gereksiz tartışmalarla birbirimizi yesekte bu böyledir.
Bu nedenle Dogu Türkistan davasına, inanan kardeşlerimizi yardıma davat ediyoruz.
En azından Allah rızası icin sizleri, kurban bağıslamaya, bir öğrenci okutmaya, Merkeze üye olmaya veya maddi yardım yapmaya davet ediyoruz.
Bu reportajı yapmamıza katkı saglayan Sayın İşadamı Sami Erkur´ta, resimleri ceken, katkı saglayan, İşadamı Sayın Osman Cat´a ve bizle beraber olan ve katkı sağlayan, Gazeteci Araştırmacı Yazar Sayın Latif Celik´e teşekkür ediyoruz.
Hertürlü yardım ve destekleriniz icin:
Adres: Doğu Türkistan Enformasyon Merkez´ i
Goethstr. 3 80336 München
Tel: 0179 – 966 21 45
E-Mail: Karakash-a@hotmail.com
www.uygur.org
AVRUPA : www.sagduyu.de
http://sagduyu.de/cms/index.php?page=unutulan-dogu-turkistan-uygur-turkleri-reportaj