MKE’den İlk Akıllı Bombamız
Akıllı bomba her türlü düşmana göz açtırmayacak.
Makine Kimya Enstitüsü’nün (MKE) ürettiği ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk akıllı güdümlü uçak bombası İDEF 11 Savunma Sanayi Fuarı’nda Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F16 savaş uçağının üzerinde tanıtıldı.
1 ton ağırlığında olan ve verilen koordinat sonrası sıfır hata ile hedefi 12’den vuran ‘Akıllı hassas güdüm bombası’ terör kamplarını ve belirlenen noktaları yok etme gücüne sahip.
MKE’nin ürettiği bombayı, TÜBİTAK’a bağlı Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) akıllı hale getirdi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanması için Türkiye’nin kendi geliştirdiği ilk güdümlü uçak bombası oldu.
F 4 ve F 16 savaş uçaklarına uyarlı olan bu bomba, yüklü olduğu savaş uçağının üzerinde, yerde ve havada kordinat verilerek hazırlanıyor ve GPS sistemi ile destekleniyor. Ancak olası savaş durumunda GPS’nin başka ülkeler tarafından girmemesi için gerektiğinde GPS sistemini devre dışı bırakıyor ve belirlenen koordinata ulaşabiliyor. Bağlı olduğu savaş uçağından bırakılan ‘Akıllı hassas güdüm bombası’ 25 kilometre boyunca havada verilen koordinatlarını takip ediyor ve belirlenen noktayı sıfır hata ile 12’den vuruyor.
TERÖR KAMPLARINI YERLE BİR EDEBİLİR
1 ton ağırlığında, 4 metre uzunluğundaki bomba, çok yüksek tahribat gücü içerdiği için koca bir mahalleyi bile yok edebilecek güçte. Düştüğü yere 10 metre genişlikte ve 3 metre derinliğinde çukur açabilen bu bomba, Türk Hava Kuvvetleri'nin Irak kuzeyindeki terör kamplarına yönelik saldırılarında kullanılabilecek. Bombanın düştüğü kamp ise tamamen yerle bir olacak. Akıllı bomba, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek.
‘Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge’ sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirten TÜBİTAK basın sözcüsü Fatih Yeşer, “TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyoruz. Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK), Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde TÜBİTAK SAGE desteği ile üretilecek. HGK, 2000 IB MK-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan,güvenli bir şekilde görevini tamamlamalarını sağlıyor. Yani savaş uçağına yüklenen bomba, pilot tarafından 25 kilometre uzakta bile bırakılsa, bomba sıfır hata ile koordinat noktasına ulaşıyor ve hedefi tam 12’den vuruyor“ dedi.
ISIL PİL ÜRETİLİYOR
Öte yandan, TÜBİTAK SAGE, gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisini Türk Savunma Sanayisi'ne kazandırdı. Güdüm kitleri, füzeler, tapalar, akustik karıştırıcı gibi sistemlerde temel güç kaynağı olarak kullanılmakta olan ısıl pillere ilişkin yurt dışı bağımlılık TÜBİTAK SAGE'nin üretmesiyle tamamen ortadan kalktı.
***
BU FÜZEYİ ABD BİLE YAPAMIYOR
Roketsan, henüz ABD'nin bile geliştiremediği özellikteki bir füzeyi tamamladı ve anlaşmalarını yaptı.
Roketsan'ın yaptığı, 8 kilometre menzili olan ve helikopter üzerine monte edilen Cirit, güdüm özelliği sayesinde tek atışta hedefi yok ediyor.
Cirit 2.75 lazer güdümlü füzeden şu an Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) binli adetlerde sipariş verdiğini belirten Roketsan Genel Müdürü Hüseyin Baysak, füzenin en belirgin özelliğinin şuan dünya üzerinde helikoptere monte edilen tek güdümlü füze olduğunu söyledi.
ABD'nin bile hala bu füzeyi geliştirme aşamasında olduğunu söyleyen Baysak, "ABD çalışmalarını tamamlayıp projeyi hayata geçirdiğinde bile, füzelerinin 6 kilometre menzili olacak. Bizim tamamladığımız Cirit'in ise menzili 8 kilometre. Yani ABD projesini tamamladığında bile Cirit bazı özellikleriyle yine en iyisi olacak. Dünya helikopter pazarının yaklaşık yüzde 50'sini elinde bulunduran Eurocopter ile dün mutabakat anlaşması imzaladık. Eurocopter, üreteceği helikopterlere Ciritleri monte etmek istiyor. CİRİT'in özelliği ise, atışını tamamen otomatik yapması. Lazer güdümü sayesinde hedefe kilitlenen füze, tek atışta istenilen bölgeyi imha ediyor" diye konuştu.
EUROCOPTER İLE ANLAŞMA
Roketsan ile EADS grubu firması Eurocopter arasında, 2.75 lazer güdümlü füzenin (CİRİT) EC 635 helikopter platformuna entegrasyonu konusunda mutabakat muhtırası imzalandı.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ında katıldığı törende konuşan Roketsan Genel Müdürü Hüseyin Baysak, Eurocopter ile savunma pazarına yön veren bir çözüm sunmak üzere kabiliyetlerini birleştirerek bir program başlattıklarını belirterek, “Bu programın sonucunda dost ülkelere yeni çözümler sunmak ve firmalarımız arasında ileriye dönük işbirliği imkanlarına geliştirmek hedefindeyiz” dedi.
Eurocopter Başkan Yardımcısı Olivier Lambert ise, firmaları ile Roketsan arasında böyle bir program başlatmaktan memnun olduklarını ve Roketsan’la birlikte Türk sanayisi ile ileriye dönük işbirliği imkanlarını artırmak istediklerini kaydetti.
***
TUSAŞ İLE ROKETSAN'IN CİRİT ANLAŞMASI
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ile Roketsan, etkin şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayan CİRİT Akıllı Pod Sistemine ilişkin altyapı yüklenicilik sözleşmesi imzaladı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ile Roketsan, Türkiye'de üretilecek T129 ATAK helikopterleri ile 2, 75 inç lazer güdümlü füze arasında veri alışverişi sağlayarak, etkin şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayan CİRİT Akıllı Pod Sistemine ilişkin altyapı yüklenicilik sözleşmesi imzaladı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen, 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF'11) kapsamında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, anlaşmanın hayırlı olmasını diledi.
Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bıyık da CİRİT lazer güdümlü füzesinin firmalarının yakın zamanda kalifiye ettiği önemli bir ürün olduğunu belirterek, özellikleri ile türleri arasında en ön sırada yer aldığını söyledi.
Bıyık, sözleşmenin ATAK helikopterinin imkanlarını ve kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracağını inandıklarını dile getirdi.
Anlaşma kapsamında, Roketsan tarafından geliştirilecek CAPS, TUSAŞ tarafından T129 ATAK helikopterine entegre edilecek ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
CİRİT füzesinin, T129 ATAK helikopterinin vuruş kabiliyetine ve dünya pazarındaki rekabet gücüne önemli katkı sağlaması öngörülüyor.
***
TÜRK YAPIMI HOVERCRAFT
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, ihtiyaç üzerine Türkiye'nin ilk Hava Yastıklı Taşıtı'nı (Hovercraft) milli olanaklarla üretti.
TSK'nın ihtiyacı olarak tedarik planına alınan hovercraft (Hava Yastıklı Taşıt) projesinin ilk prototipi Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı tarafından tamamlandı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in Kara Kuvvetleri Komutanı iken verdiği emrin ardından başlatılan çalışma deneme aşamasıyla beraber sona erdi.
İDEF 2011'de Türk Ulusu ile buluşan ve henüz adı bile konmayan Hava Yastıklı Taşıt'a önümüzdeki dönemde silah da yerleştirilmesi planlanıyor.
Gelen istekler çerçevesinde tasarımı ve teknolojik özellikleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı 8’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından belirlenen Hava Yastıklı Taşıt'ın, kar, buz, nehir, göl, bataklık ve toprak ile çölde hareket ihtiyacını karşılamak için projelendirildiği ifade ediliyor.
MALİYET ÇOK AZALDI
Benzeri aracın uluslar arası piyasalarda fiyat araştırması yaptıklarını belirten askeri yetkililer, en ucuz teklifin 220 Bin TL olduğunu, milli aracın prototipinin ise yaklaşık 40 Bin TL’ye mal olduğunu, seri üretimle beraber bu maliyetin 30 Bin TL’nin altına ineceğine dikkat çektiler.
Aracın geliştirilmesi aşamasında ise önceliğin silahlandırılması ve daha çok personel taşıması yönünde olacağı ifade edildi.
1 şoför ve 5 mürettebat olmak üzere 6 personel taşıyan Hava Yastıklı Taşıt'ın taşıma kapasitesi ise 600 Kilogram.
Azami hızı 55 Kilometre olan aracın uzunluğu 530, genişliği ise 247 Santimetre.
Yerden 25 Santimetre yüksekte hareket eden aracın itme motoru 102, kaldırma motoru ise 30 beygir gücünde.
***
ASELSAN'DAN ALTAY'A MÜTHİŞ DESTEK
ASELSAN, Milli Tank Altay'a, "Dost, düşman tanıma sistemi" takacak.
Milli Tank Altay'ın ilk protitip İDEF 2011'de görücüye çıkarken, sevindirici bir haber de ASELSAN'dan geldi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile anlaşma yapan ASELSAN, tanklara, "Dost, düşman tanıma sistemi - Identificatioh Friend or Foe" takacak.
Böylece savaş sırasında Altay tankları, karşıarına çıkan nesne veya diğer savaş araçlarının dost mu düşman mı olduğunu saliselerle ölçülecek bir zaman diliminde algılayarak ona göre davranış geliştirecek.
HAVA GÜCÜ İÇİN YAPTI
Öte yandan ASELSAN, aynı sistemin hava sahasında kullanılması için başlattığı çalışmayı tamamlamak üzere.
Sahip olduğu teknolojik altyapı ve mühendislik gücü ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan Mod 5 Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi'ni milli olarak geliştiren ASELSAN'in uygulaması sivil havacılıkta da kullanılacak.
ABD İLE KOD KRİZİ ÇIKMIŞTI
Son olarak birçok ülkenin ortak üretimi olan F-35 uçaklarının uçuş kodlarının verilmemesi nedeniyle ABD ile kriz yaşanmış, Türkiye çalışmaları durdurmuştu.
16 milyar dolarlık projede Türk tarafı, defalarca Amerika'nın kapısını çalarak bu kadar büyük para yatırdığı uçağın uçuş kodlarını istemiş, fakat ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu talebi geri çevirmişti.
Amerika'nın savaş jetlerine ait kodları vermemesi ve yazılıma dair teknolojiyi paylaşmaması Türkiye'yi tedirgin ediyor.
Yaklaşık 100 uçak almayı planlayan Ankara, kodlara sahip olmadığı takdirde uçaklara gerçek anlamda hakim olunamayacağına dikkat çekiyor.
Jetlerin dışarıdan yönlendirilebileceği, elektronik harp karşısında savunmasız kalabileceği ve yazılıma herhangi bir müdahalede bulunulamayacağına işaret ediliyor.
Aynı gerekçeyle İngiltere'nin de konsorsiyumdan çekileceği kulislerde konuşuluyor.
ABD KARDAK'I KİLİTLEMİŞTİ
15 yıl önceki 'Kardak Krizi'nin önemli aktörlerinden, Yunanistan Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos ise geçenlerde yaptığı bir açıklamada, iki ülkenin savaşın eşiğine gelmesini ABD'nin engellediğini belirtmiş ve, "ABD uçak kodlarını kilitleyerek Türk ve Yunan uçaklarının saldırmasını engellemişti" demişti
***
A400M UÇAKLARI GELİYOR
Geleceğin nakliye uçağı olarak da bilinen ve Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu A400M uçaklarının Türkiye'ye ilk teslimatı 2013 yaz döneminde yapılacak.
Airbus yetkilileri, 10. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF'11) çerçevesinde, A400M uçaklarının Türkiye'ye teslimatıyla ilgili bilgi verdiler.
Yetkililer, Türkiye'ye ilk uçağın 2013 yılında verileceğini belirterek, 10'uncu uçak dahil tüm teslimatın 2018 yılına kadar 5 yıl içinde tamamlanmış olacağını kaydettiler.
A400M projesinde endüstriyel üretim lansmanının yapıldığını ifade eden Airbus yetkilileri, yıl sonuna kadar da resmi sertifikasyona ulaşılmasının amaçlandığını bildirdiler.
Yetkililer, A400M kullanan tüm pilotların bu uçağın performansından memnun olduğunu dile getirerek, A400M'nin sınıfında dünyanın öncü uçağı olacağını vurguladılar...
İlk Yerli Seyir Füzemiz 180 Kilometreden Vuracak
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk yerli seyir füze halka tanıtıldı. Geliştirilen yerli füze, 180 kilometre menzili ile kara ve deniz üzerindeki sabit veya hareketli tüm hedeflere hassas atış yapabiliyor.
Türk mühendislerinin tasarladığı, yazılımını yaptığı füze, Hassas Güdümlü Stand-off Mühimmat (SOM) Projesi olarak geliştirildi. 2006’da başlayan çalışmaların ardından uçuş ve atış testlerine başlayan SOM, yıl sonundan itibaren teslim edilmeye başlanacak.
Radara yakalanmıyor
Üç farklı çeşit olarak geliştirilen füze, 180 kilometrenin üzerindeki menzili ile hava savunma radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıracak özelliklere sahip. Gövdesinde çok hafif alaşım metal ve kompozit malzeme kullanılan füze, küresel konumlandırma sistemi (GPS) kullanarak hedefine uçuyor. Eğer bir karıştırma yapılırsa Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi kullanarak hedefini buluyor.
Hedefi eşlendiriyor
Füze son aşamada devreye giren kızılötesi görüntülemeli arayıcısı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşlendirerek birkaç metre hassaslıkla vuruş sağlıyor.
SOM, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Block 40 ve F-4E 2020 Terminatör uçakları tarafından kullanılıyor. TÜBİTAK SAGE, mühimmatın gelecek yıllarda envantere girecek F-35 uçaklarında kullanılabilmesi için de sertifikasyon çalışmaları yapıyor.
TÜBİTAK SAGE’nin ayrıca geliştirdiği yüksek atış özelliğine sahip mühimmatları da bulunuyor.
“Dünya barışı ve insanlığın huzuru Türk Birliği ve Gücüne bağlıdır. Türk’ün boyun eğdirildiği bir dünyada insanlık yerlerde sürünüyor demektir!”(Torlakon öğretisi)