Avlamanın cezası servete bedel
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonu’nca koruma altına alınan hayvanları avlamanın cezası, türüne göre 50 bin liraya kadar çıkıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre cezalar, yasak avlanmayla yaban hayatında ve ekosistemde meydana gelen tahribat ve eksilme nedeniyle, av hayvanı türlerine göre Çevre ve Orman Bakanlığı’nca tespit ediliyor.
Cezalar belirlenirken, türlerin et değeri, söz konusu hayvanın bir adedinin üretimi ve doğaya yerleştirilmesi için yapılan masraf, üreme yeteneğinin kaybolmasıyla veya avlanan hayvanın doğadan eksilmesiyle yaşama ortamında meydana gelecek tahribat, yaban hayvanlarının tarım zararlıları ile mücadeledeki faydalı fonksiyonları ve bu nedenle gelecekteki değer kaybı ile ekolojik dengedeki bozulma dikkate alınıyor.
En Yüksek Ceza Anadolu Yaban Koyunu ve Pars Avlayana
Buna göre, Anadolu yaban koyunu ve pars, ceza bedeli en yüksek hayvanlar olarak öne çıkıyor. Avlanması durumunda Anadolu yaban koyunu için 50 bin, Pars için 35 bin lira ceza ödenmesi gerekiyor.
Bir kısmı Karaman ve Nallıhan’da doğal yaşama bırakılan Anadolu yaban koyunları Konya Bozdağ’da koruma altında bulunuyor. En son 1974’te Ankara Beypazarı’nda görüldüğü iddia edilen Pars ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce varlığının kanıtlanması için foto-kapanlarla takip ediliyor.(*)
Bakanlık ve Merkez Av Komisyonu’nca koruma altına alınan bazı av ve yaban hayvanları ile bunları avlamanın cezaları şöyle:
Memeliler
Yaban koyunu, Anadolu Yaban Koyunu: 50 bin lira
Pars: 35 bin lira
Ayı: 18 bin 500 lira
Alageyik, Kızılgeyik: 15 bin lira
Sırtlan: 13 bin lira
Yaban Keçisi: 12 bin lira
Akdeniz foku: 8 bin lira
Dorkas ceylanı : 6 bin 500 lira
Vaşak: 5 bin 500 lira
Ceylan: 5 bin lira
Karaca: 3 bin 250 lira
Su samuru, yaban kedisi, sazlık kedisi, karakulak: 3 bin 200 lira
Kurt, Alaca sansar: 1000 lira
Kuşlar
Atmacagiller ve Doğangiller familyasındaki bütün türler: 6 bin 500 lira
Tepeli pelikan, mezgeldek, yakalı toy, kelaynak: 3 bin 100 lira
Ak pelikan, toy, orman horozu, huş tavuğu, flamingo, turnagiller, leylekgiller familyasındaki bütün türler ve kuğular: 2 bin 200 lira
( Kaynak: TRT.net.tr )
(*)Anadolu parsı(Pantera pardus tulliana)nın varlığı ile ilgili son resmî kayıt 17 Ocak 1974 tarihinde Beypazarı ilçesinin 5 km batısında bulunan Bağözü köyünden bir kadına saldırması sonrasında vurularak öldürülmesiyle gerçekleşti. Günümüzde ise varlığının araştırılması Doğa Gönüllüleri tarafından heyecanla sürdürülüyor.
(22 Ocak 1974 tarihli Hürriyet Gazetesinde haberin verilişi)