Enerji Tasarruflu Lambalara(ampûllere) DİKKAT!...
Yapılan araştırmalar enerji tasarruflu lambaların kullanım şekline bağlı olarak cilde zarar verebileceğini ortaya koyuyor. Normalden daha yüksek morötesi(ultraviyole) ışın yayan enerji tasarruflu lambalar cilde hasar verecek seviyede zararlı ışın yayabiliyor.
İngiliz The Independent gazetesinin haberinde İngiliz hükümetinin Halk Sağlığını Koruma Birimi'nin yaptığı tedbir amaçlı duyurudan bahsediliyor. Yapılan araştırmanın detaylarının da yer aldığı haberde tasarruflu lambadan yayılan UV ışınlarına maruz kalan kişilerin egzama, deri veremi ve benzer hastalıklara yakalandıklarının saptandığı belirtiliyor.
'Yoğun(Kompakt) florışıl(floresan) lambalar(ampûller)' olarak da tabir edilen enerji tasarruflu lambalar, yaklaşık yirmi yıldır piyasada yer alıyor ve sadece iki türü bulunuyor. Biri içini net bir şekilde görebildiğimiz 'açık' lambalar, diğer türü ise 'kapsüllü' denilen ikinci bir koruma katmanına sahip olanlar.
Araştırma; cilde çok yakın tutulan ve 'açık' olarak nitelendirilen lambaların bir tanesinin, yazın günün en sıcak saatinde güneşin verdiği zarar kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu zarar, lamba cilde çok yakından temas ettiğinde daha büyük olurken, insan derisinden uzaklaştırıldıkça da azalıyor.
Bu nedenle uzmanlar bu 'açık' şekilli lambalardan çıkan ışığın insan vücuduna bir adımdan daha yakın bir mesafeden temas etmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Eğer zorunlu bir temas hali varsa da, temas süresinin bir saati aşmaması gerektiğini vurguluyorlar. Kapsüllü modellerin 'açık' olanlar kadar zarar vermediğini de belirten uzmanlar sorunun büyük oranda bu ışınlara çok yakından temas edilmesi halinde tehlike oluşturduğunu da söylüyorlar.
Sonuç itibariyle günlük hayatımızın içinde sıkça kullandığımız bu lambaları mümkün olduğu kadar vücudumuzdan uzak bölgelere yerleştirmek gerekiyor. Eğer cilde yakın bir yerde kullanma zorunluluğu varsa, çift koruması olan kapsüllü lambaları tercih etmek sağlık açısından daha güvenli...
DİKKAT !...
Bu lambalar(ampûller) kırıldıkları zaman ise ölümcül tehlike oluşturuyorlar!
Böyle bir durumda:
1) Derhal odayı kırıklara basmadan terk ediniz!.
2) Kırıkları ve yerlere saçılan cıva parçacıklarını temizlemek için elektrik süpürgesi kullanmayınız!. Saçılan cıva parçacıkları, elektrik süpürgesi sayesinde ortama yayılarak evde zehirli bir durum oluşturabilir!.
3) Plastik eldiven takın ve yerdeki cam kırıklarını bir faraşın içine süpürün. Cıva parçacıklarını ise paspaslayın!.
4) Faraşta topladığınız parçaları bir plastik torbanın içine atın ve ağzını iyice kapatın!.
5) Plastik torbayı evdeki normal çöp kovasına atmayın!.
6) Onun yerine pil atık kutusuna veya belediyelerce atıkların güvenle imha edildiği yere götürün!.
7) Kırık lambadan(ampûlden) çıkan tozu kesinlikle solumamaya çalışın!…